Sunday, June 2, 2019

χοβολη καλαβρυτα

συνταγη βαση κρεπας
κυπελλο πειραια αποτελεσματα
χοβολη καλαβρυτα

Το ξεπούλημα της τουρκικής λίρας συνεχίστηκε και χθες, με το νόμισμα να υποχωρεί σε νέα ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου. Χρειάστηκε παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας για να υποχωρήσουν οι πιέσεις αυτές, αφού η ισοτιμία του δολαρίου ξεπέρασε για πρώτη φορά τις 4,5 λίρες για να υποχωρήσει στη συνέχεια στις 4,42 λίρες. Αυτό έγινε ύστερα από ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και ότι θα λάβει όποια μέτρα θα χρειαστούν.


Το μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων όμως για τις εξελίξεις στην οικονομία της γειτονικής χώρας συνεχίστηκε αμείωτο.


Το Reuters έκανε λόγο για «σοκ και δυσπιστία» των διεθνών επενδυτών αναφορικά με την προσπάθεια που έκανε ο Ερντογάν να τους εξηγήσει, σε επίσκεψή του τη Δευτέρα στο Λονδίνο, πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει την ελεύθερη πτώση του νομίσματος – διατηρώντας ταυτόχρονα χαμηλά τα επιτόκια.


Το Bloomberg, σε ρεπορτάζ του με τίτλο «Ψηφίζοντας με τα χρήματά τους, οι επενδυτές χάνουν την πίστη τους στην οικονομία του Ερντογάν», αναφέρει ότι για πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια οι ξένες αγορές δεν είναι πλέον τόσο θετικές στην προοπτική να κερδίσει ο Ερντογάν άλλη μια εκλογική αναμέτρηση.


Το CNBC επικαλείται εκτεταμένες αναλύσεις οικονομολόγων που υποστηρίζουν ότι η Τουρκία μπαίνει σε «βραδυφλεγή κρίση», με την οικονομία να υπερθερμαίνεται εάν δεν αναλάβει δράση η κυβέρνηση. Η θέση της τουρκικής κυβέρνησης είναι ότι την ώρα που ο πληθωρισμός καλπάζει με ποσοστό πάνω από 10% και η λίρα βυθίζεται, τα επιτόκια δεν πρέπει να αυξηθούν λόγω των επερχόμενων εκλογών τον επόμενο μήνα.


Μια αύξηση των επιτοκίων αυτών θα έκανε πολύ πιο δύσκολη την εξυπηρέτηση δανείων που έχουν λάβει οι εκεί επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Επίσης κάνει πιο δύσκολη την αποπληρωμή του κρατικού χρέους, μεγάλο μέρος του οποίου έχει συναφθεί σε δολάρια. Η άνοδος του δολαρίου, η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και η αύξηση στο κόστος δανεισμού σε αμερικανικό νόμισμα έχει πλήξει καίρια τις τελευταίες εβδομάδες αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως η Τουρκία και η Αργεντινή.


Η Τουρκία έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα λόγω του μεγάλου ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών που συνεχώς αυξάνεται αλλά και της ανησυχίας ότι νομισματική πολιτική ασκεί η κυβέρνηση Ερντογάν με πολιτικούς στόχους και όχι η κεντρική τράπεζα της χώρας. Όπως ανέφεραν υπό το καθεστώς ανωνυμίας επενδυτές στο Bloomberg, μια νίκη του Ερντογάν στις εκλογές θα είναι το χειρότερο σενάριο για τις αγορές καθώς αυτό θα σημάνει πως θα συνεχίσει να εφαρμόζεται η ίδια οικονομική πολιτική.



χοβολη καλαβρυτα
https://daabuvjw.blogspot.com/2019/05/blog-post_35.html
https://daabuvjw.blogspot.com/2019/02/blog-post_59.html

No comments:

Post a Comment